Foto’s van Guido Busschaert, Tom Logghe, Lucrèce Sanders, De Coessemaeker Ronny en Ignace Pintelon / Verslag van Walter Vandevoorde.
Onderstaande fotoreportages werden ons bezorgd door Guido Busschaert, Tom Logghe, Lucrèce Sanders, De Coessemeaker Ronny en Ignace Pintelon, het mooie verslag is van Walter Vandevooorde.
Aan allen onze hartelijke dank.
De busreis naar Flobecq werd op het laatste ogenblik geannuleerd.
De voorzitter van de inrichtende wandelclub diende met spoed opgenomen te worden in het ziekenhuis.
Hij was spijtig genoeg ook het manusje van alles van deze club, zodat er voor hem geen backup was en we ook geen melding kregen van het annuleren van deze wandeltocht.
Gelukkig werd dit tijdig opgemerkt door een attente Dirk Vanderbeke en zo diende onze busverantwoordelijke Marleen nog snel een valabel alternatief uit haar hoed te halen.
Dergelijke zaken hebben we natuurlijk liever niet voor, maar een spoedopname kan iedereen overkomen en we wensen de onfortuinlijke voorzitter in elk geval een spoedig herstel toe.
En zo kregen we, totaal onverwacht, de gelegenheid om Antwerpen-Linkeroever eens nader te bezichtigen en te bewandelen.
Verslag van Walter Vandevoorde.
De Stroboeren – Merksem waren onze gastheer !
Voor zondag 30 maart 2025 stond er voor de geïnteresseerde leden van de Koninklijke Wandelclub Beernem een busuitstap met bijhorende wandeling naar Antwerpen-Linkeroever op het programma.
Gastheer van deze wandeltocht, de Merksemse wandelclub “De Stroboeren VZW”.
Deze gerenommeerde wandelclub weet van wanten wat een wandelorganisatie betreft, iets wat ook ditmaal uit het verloop van deze wandeltocht zou blijken.
Stipt om 08.00u namen 59 leden-wandelaars van de Koninklijke Wandelclub Beernem plaats in de autocar van Sima tours. Aan het stuur zat de ervaren chauffeur Filip om de heenreis richting Antwerpen-Linkeroever aan te vatten. Met dit vroege zondagmorgen uur was het wat het verkeer betreft uiterst rustig op de weg en na een goed uur rijden bereikten wij reeds de startzaal in de Zeevaartschool “De Spits”.
Met de afstanden van 5-8-11-16-22-27 en 33 km was er wandelkeuze voor ieder wat wils.
In samenspraak met mijn vrouw en wandelcollega Margriet besloten wij om de 22 km afstand te bewandelen .
Kort na het verlaten van de startzaal bereikten wij het Galgenweel. Dit is het grootste natuurlijk brakwatermeer in Vlaanderen. Vanwaar de naam het Weel? Een Weel is een meestal onregelmatig van diepte en vorm met water gevulde kuil of poel. Voor dit gebied ontstaan door een dijkdoorbraak en de daarmee gepaard gaande oerkracht van het binnenstromende Scheldewater. Het Galgenweel is als waterpoel ongeveer 40 ha groot met een diepte van 2 tot 15 meter, omringd met een begroeiing van allerlei bomen, struiken en waterplanten. Dit natuurgebied is gemakkelijk te bereiken door de aanleg van mooie fiets- en wandelpaden.
Daarna wandelden wij verder over de brug van de autosnelweg om kort daarna het overstromingsgebied het “Burchtse Weel” met hierop aansluitend het Neuzenbergbos te bereiken. In deze natuurgebieden leven tal van watervogels en ook enkele otters.
Na het oversteken van de brug over de spoorlijn Gent – Antwerpen, bereikten wij onze eerste rustpost in de hondenschool Symbo op het grondgebied van Zwijndrecht.
Mooi meegenomen deze eerst rust om daarna verder te stappen terug richting Antwerpen -Linkeroever.
Dit tweede gedeelte van de wandeling was voor mij het minst interessante want bijna dit ganse gedeelte verliep door en langs drukke wegen en wijken omgeven door torenhoge flats en appartementsgebouwen. Als zijnde een buitenmens is dit beslist niet mijn favoriete omgeving. Met een zucht van opluchting bereikten wij dan ook de tweede rustpost gelegen in de kantine Sikopi, eigendom van een korfbal club.
Tijd voor het nemen van een hapje en een drankje, want van wandelen krijgt men honger en ….dorst!
Het derde gedeelte van de wandeling leidde ons door de natuurgebieden Het Vlietbos en Het Rot. Beide natuurgebieden zijn jaren geleden kunstmatig ontstaan door het opspuiten van laag gelegen vlaktes met het zand en slib afkomstig van het uitbaggeren van de Schelde en de aanleg van de dokken. De vegetatie in deze zandgrond is er schraal wat bomen, struiken en planten betreft. De omgeving is er het lievelingsoord van tal van wilde konijnen, die er in de bodem een droog onderkomen vinden. Na een goed uur wandelen door deze gebieden bereikten wij opnieuw en dit voor de tweede maal, de rustpost in de kantine Sikopi.
Vervolgens zetten wij onze tocht verder voor het vierde en laatste gedeelte van de wandeling. Ditmaal leidde de tocht ons langs en dwars door Het Sint Annabos en het voor de Antwerpenaars , overbekende Sint Annastrand. Door de matige NW wind, komende van over de Schelde, was het fris op dit strand en buiten wat wandelaars was er maar weinig volk in dit gebied te bespeuren. Na het Sint Annekes strand bereikten wij de sporthaven met zijn massa zeil- en andere boten, om kort daarna het eindpunt van onze wandeling in de Zeevaartschool te bereiken.
Voor mij was dit een gevarieerde wandeling. Deels met interessante gebieden zoals de natuurgebieden, waarvan reeds vele in de voorbije decennia zijn verdwenen door de aanleg van de Oosterweelverbinding. En deels met mindere interessante gebieden, zoals de doortocht door de vele woonwijken bebouwd met een massa woonblokken of torenhoge appartementen.
Na een laatste hapje en/of drankje werd er om 15u45 aan de bus verzamelen geblazen om na een probleemloze terugreis, van een goed uur, veilig terug in Beernem aan te komen.
We hebben van deze uitstap genoten waarvoor onze oprechte dank aan het inrichtend bestuur De Stroboeren-Merksem, alsook aan het bestuur en de meereizende collega’s leden van de Koninklijke Wandelclub Beernem .
Walter Vandevoorde
**********************************************
Gebruik van de fotoreportages:
Toon als fotolijst: Alle foto’s worden getoond.
Toon als diavoorstelling (zie onderaan): Toont alle foto’s na elkaar met korte tussenpauze.
Klik een foto in de fotolijst aan om deze te vergroten.
Veranderen van foto doe je met de pijltjes van je toetsenbord of de pijltjes links en rechts.
Het is ook mogelijk om door de foto’s te scrollen met het scrolwiel van de muis.
Smartphones: Wijzig van foto door links of rechts aantikken van de foto’s.
Eventueel de grootte wat aanpassen.
Om uit het programma te gaan of terug te keren gebruik de Esc toets.
Foto’s van Guido Busschaert.
Foto’s van Tom Logghe.
Foto’s van Lucrèce Sanders.
Foto’s van De Coessemaeker Ronny
Foto’s van Ignace Pintelon